Lyt til stilheden. Se med lukkede øjne og bliv et med musikken

ELAC sætter høje mål for sit arbejde med lyd. Og enhver, der dykker ned i ELAC’s snart 100-årige historie, kan se, at her arbejder man passioneret på at flytte grænser.

Det er derfor, man holder fast i et unikt håndværk på fabrikken i Kiel, hvor membranen i de legendariske JET-diskanter bliver foldet i hånden. Og det er derfor, man har etableret et nyt forsknings- og udviklingslaboratorium i det sydlige Californien, for der er her, nogle af verdens mest innovative ingeniører i dag holder til.

Det var også i Californien, at Dr. Ernst Konrad Heil i 1970’erne tog patent på det princip, der ligger bag den overlegne JET-diskant - efter først at have studeret opbygningen af det menneskelig øre samt evnen hos enkelte små dyr til at frembringe en ualmindelig høj lyd, deres størrelse taget i betragtning.

ELAC har siden forfinet AMT-teknikken, som den kaldes, så man i dag arbejder med femte generation, der også bruges af andre producenter, ja selv bilfirmaet Porsche.

Nytænkning er nødvendigt, hvis man vil være blandt de bedste i en branche, hvor konkurrencen er benhård. Og ELAC går ikke af vejen for strategiske opkøb af andre firmaer, hvis det kan tilføre firmaet ny ekspertise. Som fx da man indgik en aftale med high-end mærket Audio Alchemy og i samarbejde med deres grundlægger lancerede Alchemy-serien til bred anerkendelse hos anmelderne. Her får man RIAA-, for- og effektforstærker (samt DAC og digital streaming) med en ydeevne og kvalitet, der langt overstiger prisen.

ELAC’s pladespillere rummer en helt særlig historie, for her har firmaet værende dominerende. Det begyndte i 1948 og udviklede som op igennem 1950’erne, ikke mindst på grund af udviklingen af pickupper, der gjorde ELAC til en af verdens førende pickup-specialister.

Firmaet stoppede dog produktionen, da CD’en overtog salget, men kom på banen igen for et par år siden med Miracord 90, hvis design var en passende hyldest til den klassiske, originale Miracord. Og her har man også kunne gøre brug af den ekspertise, man har fra højtalerproduktionen, fx til at dæmpe mulige støjkilder.